tiistai 8. toukokuuta 2018

Voi että sitä nykynuorisoa!


Nykynuoriso. Sanan kuullessasi hahmotat siitä mielikuvan. Mitä sinulle tulee mieleen? Kuvittelet mielessäsi ehkä nuoren yläasteikäisen, joka kiroilee ja on epäystävällinen joka ikisessä tilanteessa. Mielikuva nykynuorisosta saattaa olla varsinkin suurten ikäluokkien keskuudessa negatiivissävytteinen. Usein kuulee nykynuorisoa parjattavan ja kritisoitavan varsin kiihkein sanankääntein. Milloin käytetään liikaa alkoholia, tupakoidaan tai muuten vaan riehutaan päättömästi. Oma nuoruus nähdään hyvinkin puhtoisena ja viattomana, ja mennään "Etollasta mun nuoruudessa voinut tehdä" -meiningillä. Miksi näin on?  

Olen kuullut monien haukkuvan nuorten juomista ja tupakoimistaperustelut ovat kutakuinkin tätä luokkaa "Ei silloin kun minä olin nuori tuollaista saanut tehdä, sai selkäsaunan" värisevällä ja järkyttyneellä äänellä. Kas kummaa, kun kyselyistä ja tutkimuksista paljastuu nuorten vähentäneen tupakointia, humalanhakuista juomista ja jopa seksiäkin. Tupakoivia nuoria ei enää pidetä yhtä ihailtavina kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Valtaosa nuorista on tupakoimattomia, ja myös raittiiden nuorten määrä on selkeässä kasvussa. Tietysti asialla on myös kääntöpuolensa sähkösavukkeiden ja nuuskaamisen lisäännyttyä. 

Usein myös kuulee nuorten olevan vain netissä eikä yhteyttä oikeaan maailmaan ole. En itsekään kiellä, etteikö olisi ikävää nähdä nuoria ihmisiä vain tuijottamassa puhelinta eikä elämässä elämäänsä. Kaikki me kuitenkin tiedämme puhelimen huonot puolet, mutta on niissä paljon hyvääkin. Puhelin on kuitenkin monille tuki ja turva, tuoden harmaaseen päivään piristystä. Masentunut saattaa saada tukea ja iloa nettiystäviltä, ja pelien pelaaja oppii vierasta kieltä puhuessaan pelistä. Iltakymmeneltä humalaisen miesjoukon ohi kulkiessa tuntee olonsa turvallisemmaksi näprätessä puhelinta tai puhuessa jonkun ystävän kanssa. Ja puhelinhan on tunnetusti ujojen ihmisten pelastus. Mieti, seisotko mieluimmin kiusallisesti tuijottamassa ympärilläsi olevia ihmisiä, vai oletko puhelimellasi? Sanoisin, että valtaosa valitsee jälkimmäisen. Tylsänä lauantai-iltana voi esimerkiksi oppia uutta kieltä erilaisissa sovelluksissa, esimerkkinä ystävänijoka opiskelee japania Memrise-applikaatiossa. Voit myös syventyä jännittävän kirjan pariin Wattpad-nimisessä sovelluksessa. Itse olen lukenut monia Wattpad-kirjoja, kirjoittaen sinne itsekin, ja englannin kielen taitoni on parantunut huomattavasti.  

Sanoisin siis, että ikäluokassani on monia upeita, osaavia nuoria, joista voi tulla mitä vain. Tutkimusten mukaan uudet ikäluokat ovat aiempaa suvaitsevampia esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä sekä ulkomaalaisia kohtaan. Nuoret ovat myös aiempaa ekologisia sekä kannattavat kierrätystä. Sosiaalinen media sekä älypuhelin ovat antaneet näille ikäluokille mahdollisuuksia, mitä ennen ei ole saatu. Lopettakaa siis nykynuorison parjaus ja olkaa ylpeitä, sillä nämä nuoret luovat tulevaisuutemme. 

Maiju 
Nastolan yläkoulu 8A 

Teksti julkaistiin Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivuilla 23.9.2017.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset ja aiheeseen liittyvät kommentit julkaistaan, huomioithan palautetta antaessasi.
Korjauspyynnöt virhelellisestä uutisoinnista osoitteeseen kukkasen.verkkolehti@gmail.com

Jyri Paretskoin K15 Salaisuuksia

Kirja kertoi  kolmesta  15-vuotiaasta kaverista, joilla on ongelmia ja tekemistä paljon. Kirja on hauska, outo sekä todenmukainen.  Niko o...